sobota 10. září 2016

Dýňové řezy s vlašskými ořechy




Krásnou sobotu!



Už nějakou dobu mám doma od mamky dýně hokaido.
Polévku jsme měli již několikrát,
slaný koláč s dýní a se sýrem s modrou plísní už jsem zkoušela,
ale co jsem ještě nezkoušela,
je dýně na sladko.
A co by to bylo za víkend bez pečeného.
Proto právě teď přišel ten okamžik,
použít dýni na nějaký sladký dezert.
A když se dají cukety nastrouhat do těsta na moučníky,
proč zrovna tak nepoužít i dýni...



Suroviny:


4 vajíčka, 200 g třtinového cukru, 400 g polohrubé mouky,
2 lžičky prášku do pečiva,
2 lžičky jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření, 
200 g nasekaných vlašských ořechů,
200 g nahrubo nastrouhané dýně hokaido, 150 ml mléka,
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu,
další zhruba hrst ořechů na posypání

Na polevu:

100 g ztuženého tuku, 100 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa,
3 vrchovaté lžíce kakaa holandského typu 


Třtinový cukr si nejprve vyšleháme s celými vajíčky.
Poté přidáme sypké suroviny -
mouku, sodu, prášek do pečiva a koření a dobře promícháme.
Dýni si rozkrojíme,
zbavíme semen a oloupeme.
Nahrubo nastrouháme a společně s nasekanými ořechy přidáme k těstu,
nalijeme mléko a
znovu opatrně promícháme.
Těsto nalijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech
a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut.
V průběhu pečení kontrolujeme špejlí,
zda je už buchta upečená -
na špejli se nesmí těsto přichytávat
a špejle musí zůstat "suchá".
Buchtu necháme vychladnout.


Mezitím si připravíme polevu.
Čokoládovou polevu jsem připravovala ve vodní lázni. 
V misce rozpustíme ztužený tuk společně s čokoládou,
 po rozpuštění přidáme kakao a důkladně vymícháme, 
aby se netvořily hrudky 
a poleva byla krásně hladká.
 Necháme polevu malinko zhoustnout 
a potom nacákáme na vychladlou buchtu
a posypeme nalámanými ořechy.
















Máte i vy svůj oblíbený recept, ve kterém se používá dýně?
Budu ráda,
když mi třeba napíšete jaký,
ráda se nechám inspirovat.


Krásný zbytek dne!


Vaše Radka

3 komentáře:

  1. Vyzerá veľmi dobre, isto vyskúšam, len do tej polevy je trochu veľa tuku.... Ja som dnes dala na Googl+Kuchařka tiež recept na sladký koláč z hokaida, možno bude inšpirovať.

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá moc dobře. Tváří se zdravě, ale přes to chutně ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Mam doma dve dyne hokaido. Z jedne bude polevka a ted uz i vim , co bude z te druhe :-)Preji krasny den, Jana :-)

    OdpovědětVymazat